1 Decembrie 1918 - Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român

Fotografie  cu participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, realizată de Samuilă Mârza la 1 Decembrie 1918

     La 1 Decembrie 1918 au răspuns convocării Adunării Naționale de la Alba Iulia 100.000 de persoane sosite din toate părțile Transilvaniei, Ungariei, Banatului, Crișanei și Maramureșului. Delegația românilor din Torontal nu putut ajunge deoarece Comandamentul sârb, ce ocupase Banatul, nu le-a dat permis să facă această de călătorie, dar Banatul a fost reprezentat la Alba Iulia prin 44 de delegați.

     În primele alegeri democratice din istoria românilor din fostul Imperiu Austro-Ungar au fost aleși 1228 de delegați ai românilor majoritari și mandatați să voteze Unirea. Erau persoane reprezentative pentru toate categoriile sociale: intelectuali, ofițeri, țărani, negustori, femei și soldați. Episcopii români din aceste provincii au venit toți indiferent de cult.  

Participanți la Marea Adunare Națională, 1 Decembrie 1918

Credenționale prin care reprezentanții unor asociații culturale, profesionale sau localități au fost delegați la Alba Iulia să voteze Unirea cu România

    Ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia a început cu Te Deum-uri solemne în cele două biserici românești, apoi în Sala Cazinoului, denumită de atunci Sala Unirii s-au întâlnit cei 1228 de delegați oficiali. Acesția au votat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român, într-o adunare cu caracter plebiscitar.

Rezoluția Adunării Naționale din Alba Iulie, 1 Decembrie 1918

Votul popular de la Alba Iulia trebuia să se regăsească într-un tratat internațional, prin care să fie recunoscută Unirea. Trasarea noii frontiere dintre România și noul stat, Republica Ungaria, se putea realiza doar în urma negocierilor și după acțiunile unei comisii internaționale de experți, care să traseze și să valideze frontiera.

Text de dr. Cristina Păiuşan-Nuică

Proces verbal al Marii Adunări de la Alba Iulia, 1 decembrie 1918

Lista Marelui Sfat Național ales la 1 Decembrie 1918

Marea Unire în imagini